На Български

Този уеб-сайт изразява моите лични убеждения, че човек може не само да прави ежедневен избор да избягва нелепи свръх-консуматорски навици, но и да повлияе на другите около себе си с личен пример, вдъхновение и други деликатни методи на въздействие.

“Намали консумацията, Употреби отново, Рециклирай” е мотото на еколозите. Но само първите две имат реален ефект върху намаляване на потреблението.Рециклирането е всъщност само още един начин да приспим съвестта си с преструвката, че постъпваме екологично и да продължим с абсурдните си консуматорски навици. Процесите на събиране, извозване и преработка на вторичните суровини са все още крайно неефективни, енергоемки и на свой ред замърсяват околната среда с химикали и отпадъци. Затова аз се фокусирам върху намаляване на потреблението и многократно използване на продуктите.

Ето как:

Обединявам личната си страст към текстила и ръкоделията със световната тенденция да се заменят пластмасовите торбички за еднократна употреба с многократни чанти, изработени от други материали. Проблемът с екологичните чанти е, че хората ги забравят вкъщи, в колата и просто не успяват да си създадат навика да ги използват отново. Аз преодолявам този синдром като декорирам вече употребяваните чанти, превръщам ги в уникални модни аксесоари и ги подарявам. Приятелите ми не могат да изхвърлят симпатичната, ръчно правена чанта с лека ръка, често толкова си я харсват, че я носят навсякъде и така си спестяват необходимостта от закупуване на нови торбички в магазина. Формулата е проста, но много ефикасна – превръщаики безличните, униформени, грозновати супермаркетски чанти в уникални, красиви, дори модни вещи, достойни за подарък на близки хора, аз умножавам ефекта от собствените си усилия за екологично съобразно поведение. Спасявам света торбичка по торбичка 🙂

Другото ми хоби е интериорният текстил. И отново, за да намаля потреблението и нуждата от производство на нови продукти аз работя само с вторични текстилни материали. Използвам стари дрехи, завивки, пердета, купувам дефектни парчета плат и изрезки от магазините за платове, или пазарувам на втора употреба. Правя възглавнички, завивки, реставрирам стари повредени мебели. И ги подарявам или обзавеждам дома си.

Преобразявам вече изостаналите от модата дрехи в нови, бутикови тоалети.

Резултатите от тези ми занимания можете да видите в блога. Постовете са групирани в категориите:

‘Красиви Чанти’ Beautiful Bags;     ‘Мебели Презареждане’ Furniture Reloaded,    ‘Модата Посетена Отново’ Fasion Revisited,     ‘Копчета Преоткриване’ Buttons Reinvented.

Включила съм също и връзки към някои интересни адреси в мрежата, които дават изчерпателна информация за проблемите на рециклирането, или предлагат размяна на вещи, продажба на екологични, ръчно изработени продукти, конкурси за изработка на предмети за бита от отпадъци и други.

Надявам се този сайт да ви донесе вдъхновение и идеи, да ви помогне да промените собствените си консуматорски навици, за да променим заедно света. Извинявам се, че е предимно на англииски, честно казано нямам намерение да превеждам всеки пост на български, но ако има някакви въпроси и неясноти, питайте, обещавам да отговоря. От друга страна, някои от статиите са писани за български медии и са на български. Тях може да видите тук: Статии на български

В случаи че искате да използвате информация или снимки от сайта, моля поискайте разрешение. Най-вероятно ще го получите. Ако пък ви се прище да оставите коментар или споделите свои идеи и еко-връзки в Интернет, ще се радвам да ги публикувам.

Приятно четене!

Изабела

Advertisements

3 Responses to “На Български”

  1. babamarga 10/07/2011 at 2:59 PM #

    Честит нов сайд, Изабела! Успехи!

  2. babamarga 10/07/2011 at 3:11 PM #

    Извинявай, но по-късно видях, че архивът е от м.юни 2010г. Както и да е, дерзай!

  3. reusedesign 03/08/2011 at 7:06 AM #

    Благодаря! Работим по въпроса 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: