Shabby Chic

18 Jul

OK!  Here it is: my take on the gorgeous Shabby Chic.

In my old, tired, not-so-pretty Queensland house.

Amazing face-lift for the old lady. Because she´s worth it 🙂

The article after the photos is for the next edition of the Bulgarian magazine “Магазин – архитектура, дизайн, интериор”  http://www.magazine-bg.net

In Bulgarian.  Sorry!

Вехтото е новият шик

 Времената на световна финансова криза и нарастваща тревога за опазването на околната среда върнаха към живот един от най-романтичните стилове в интериорния дизайн – Шаби Шик (Shabby Chic) в превод от английски: изтъркан, износен, парцалив, вехт шик.

Възникнал като явление във Великобритания в интериорите на големите провинциални имения с техните износени басмени дивани и завеси, поочукани антични мебели, овехтели завивки и кухненски прибори, стари, но с неумолимата, неувяхваща елегантност на “добрия вкус” стилът бил наричан “куклен” заради феминистичния си чар и романтина атмосфера. В началото на 20-ти век е преоткрит и добива изключителна популярност сред бохемските и артистични съсловия в Европа и Съединените щати, когато Шаби Шик интериорите се възприемат като произведения на изкуството. През 80-те стилът получава съвременното си название в статия на американското списание “Световни интериори” , a в десетилетието на 90-те Шаби Шик възкръсва като естетическо движение противопоставящо се на свръхконсуматорската култура и тенденциите към излишен свръх лукс в дизайна и обзавеждането.

Дизайнерката от британски произход Рейчъл Ашуел*- идеолог и световно признато лице на новата вълна в стила, дефинира Шаби Шик  с комфорт, скритата красота на несъвършенството, чара на белязаните от времето вещи и непреодолимата привлекателност на простичкия начин на живот. Като познатото домашно удобство на дълго носените избелели дънки, неповторимата разпадаща се елегантност на тосканска вила, износеният аристократизъм на избелели плюшени мебели от отминали времена или колекцията от единични представители на някога богати сервизи за хранене в бабината кухня. Вехтият шик възпява и връща към живот вече използваното, някога обичаното, износеното с респект към естествената еволюция на нещата, към удобството и чувствеността. Шаби Шик е квинтсенция на непреходната елегантност и стил, на качеството и уюта в противовес на безвкусицата, породена от сляпо следване на модни тенденции.

Характерните елементи на стила са антикварни, износени или изкуствено състарени мебели, бели калъфи с проста кройка за меката мебел, естествени материали, тежки полилеи от кристал и ковано желязо, текстилни абажури, много декоративни възглавнички. Основният цвят характеризиращ Шаби Шик е бял. Всички нюанси на бялото с акценти в нежни пастелни тонове на розово, резеда, жълто, люляково и синьо. Цветовете са млечни, измити, избелели, пепелни, ефирни. Десените – деликатни, флорални, раета и карета. Подовите настилки – дърво или шахматно подредена черно-бяла теракота. Бял порцелан и бели емайлирани съдове доминират в кухнята. Спалното бельо е изцяло от памук и лен, наслагване на бяло върху бяло с изобилие от ръчно плетени дантели, бродерии, комбинация от нови и състарени тъкани. Цветята са навсякъде – в щампите на светлите тапети, в декоративните детайли, в пищни букети от свежи цветове надничащи от вазите.

Според австралийският дизайнер Робин МакKендри в последните пет години се наблюдава истинска вълна на култ към вехтия шик, подхранвана от намалелите консуматорски възможности в резултат от финансовата криза, от все по-разпространяващия се интерес към антични и винтидж предмети, носталгичното завръщане към естетиката на 60-те и 70-те и не на последно място световната тенденция към еко-съобразен начин на живот, рециклиране, завръщане към естествените материали.  “Животът е труден и хората имат нужда от удобства и комфорт в домашното гнездо. Опитват се да се обвият в пашкул от мекота и се отдръпват все повече от хладната функционалност на голите повърхности, налагани от господстващия минимализъм през последните две десетилетия.”- обобщава наблюденията си дизайнерът от бризбънското студио “Magnolia Interiors”.

Изключителната разнообразност на стила и еклектичната  му способност да съчетава други стилове като френско шато, английско село, класически шведски дизайн, рециклирани вещи и предмети изработени от рециклирани материали също способства бурно разрастващата се популярност на Шаби Шика. “Може да бъде прилаган пестеливо от по-консервативните – само един предмет като акцент, или с всичката си пищност в цялото помещение, дори в цялото жилище от по-дръзките.” – продължава австралийският водещ дизайнер. -“Няма строги правила. Важно е само да се постигне цялостното усещане за лекота, удобство, уют и непреходна елегантност.”

 ———————————–

*Рейчъл Ашуел е създател на марката “Shabby Chic”  и притежател на верига  от магазини и ателиета в престижни центрове на световния дизайн като Санта Моника, Калифорния, Сохо в Ню Йорк и Нотинг Хил в Лондон. Преди три години името й доби световна популярност чрез ресторанта на Дженифър Лопес “Мадрес”, където Рейчъл Ашуел съумява да създаде атмосфера, описвана от посетителите като топъл, приветлив, комфортен оазис с романтична атмосфера и домашен уют.

 Снимки:  Изабела Шопова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: